Kaart Drenthe, steden, wegen, spoorwegen: CIA |
Drenthe grenst in het noorden aan de provincie Groningen, in het zuiden aan Overijssel en in het westen aan de provincie Friesland.
De provincie grenst, evenals de provincie Groningen, in het oosten aan de deelstaat Nedersaksen in buurland Duitsland.
Drenthe is de dunstbevolkte provincie van Nederland. De provincie heeft een landelijk karakter bewaard. Het grootste deel van de bevolking woont op het platteland.
Het grootste deel van Drenthe wordt in beslag genomen door het Drents Plateau. Dit plateau, dat de kenmerken van een glaciaal landschap heeft, bestaat uit met eolische zanden bedekte grind- en zandafzettingen.
Het hoogste deel is de Hondsrug, die in het noordoosten bij Emmen een hoogte heeft van 32 meter. Het landschap daalt in het dal van de Hunze.
De voormalige heidevelden zijn vandaag de dag voor het grootste deel in beslag genomen door weiden en dennenbossen, die in het begin van de 20ste eeuw zijn aangelegd.
Veel overgebleven heidegebieden zijn vanwege hun natuurhistorische en recreatieve waarde nu beschermde natuurmonumenten, zoals de Dwingelose Heide, Leggelderveld en Mantingerveld.
Kanalen
In Drenthe zijn in de 19e eeuw veel kanalen aangelegd om de bereikbaarheid te verbeteren en turf af te voeren. Vandaag de dag worden de kanalen ook veel gebruikt door de pleziervaart.
De belangrijkste kanalen zijn de Drentsche Hoofdvaart, het Noord-Willemskanaal, de Hoogeveense Vaart, de Verlengde Hoogeveensche Vaart en het Oranjekanaal.
Gemeenten Drenthe
De provincie Drenthe is bestuurlijk ingedeeld in 12 gemeenten. Dit zijn Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld en De Wolden.
Vakantie
Trekpleisters in de provincie Drenthe voor een vakantie zijn onder meer fietstochten, wandeltochten, watersport; schaapskooien, vakantiehuisjes en campings.
Bijzondere bezienswaardigheden in de provincie zijn de indrukwekkende heidelandschappen, boswachterijen en de historische hunebedden.
Er zijn drie nationale parken in Drenthe. Dit zijn het Nationaal Park Drents-Friese Wold, het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa en het Nationaal Park Dwingelderveld.
Coevorden is de enige middeleeuwse stad die de provincie rijk is. De stad is een voormalige bisschoppelijke vesting.
Hunebedden
Van de 54 zichtbare hunebedden in Nederland liggen er 52 in Drenthe. De grootste daarvan ligt op de Hondsrug in de gemeente Borger-Odoorn.
De hunebedden werden gebouwd in het Neolithicum, de nieuwe steentijd, van 3.450 tot ongeveer 3.250 v.Chr. Maar ze werden gebruikt tot circa 2.850 v. Chr.
In de plaats Borger ligt het hunebedcentrum. Hier is veel informatie samengebracht over de geschiedenis van opgestapelde zwerfkeien in Nederland.
Steden Drenthe
Naast de hoofdstad Assen zijn een aantal andere steden in Drenthe: Emmen, Hoogeveen, Meppel, Roden, Coevorden, Klazienaveen, Eelde-Paterswolde, Zuidlaren, Beilen.
Assen is met ongeveer 62.000 inwoners ook de grootste stad van de provincie. De stad vervult een belangrijke regiofunctie.
Kaart Drenthe
De onderstaande blanco kaart toont de ligging van de gemeenten in de Noord-Nederlandse provincie Drenthe.
Kaart Drenthe, gemeenten: CBS |